vrijdag 13 februari 2009

Do we need another festival?


Respons is een onafhankelijk data- en onderzoeksbureau op het gebied van vrijetijdsbesteding in Nederland. In de laatste EB live presenteren zij een inzichtelijk staatje over de groei van het aantal festivals in NL. Hieruit blijkt dat het aantal festivals met 5000 bezoekers of meer, de afgelopen dertig jaar vervijfvoudigd is.
Niet gek dus dus dat de festival agenda voller dan vol zit en de vraag 'do we need another festival?' eigenlijk altijd met NEE beantwoord dient te worden.
De festivals met een AAA status zijn tegelijkertijd nog steeds op een hand te tellen en hebben een steeds groter budget. Zo is Pinkpop volgens EB sinds 2005 van een programmabudget van 1,2 miljoen naar 4 miljoen euro nu gestegen. Dat zijn bedragen, waar menig festivalprogrammeur alleen maar van kan dromen. Jan Smeets, die meedoet aan de ON productie Rock on Roll: the stories, kan daar overigens smakelijk over vertellen.
De ultieme muzikantendroom is je kwartet (North Sea Jazz, Lowlands Pinkpop en Noorderslag) in een jaar vol te maken. Om dat te realiseren hoef je uiteindelijk maar een zeer beperkt aantal mensen te overtuigen, die allemaal in het februari nr van EB live aan het woord komen.
Een papieren handleiding die zo opgeladen kan worden bij het open source project van ZXZW.