vrijdag 17 april 2009

S>O>S voor Pirate BayAl eerder besprak ik hier de ontwikkelingen rondom Pirate Bay. De Zweedse vier eigenaren stonden terecht omdat zij zouden meewerken aan de grootschalige uitwisseling van muziekbestanden en speelfilms waarop auteursrechten rusten.
Alhoewel in het begin van het proces de toon nog redelijk hoopvol was, is dat nu voorbij.De rechtbank in Stockholm heeft de vier oprichters van de Zweedse internetsite Pirate Bay veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De maximale straf was twee jaar. Ze moeten ook nog ruim 30 miljoen kroon (2,7 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan de entertainmentindustrie.

De piraterijzaak kreeg bij de behandeling in februari wereldwijde aandacht. Pirate Bay is een van de bekendste sites voor internetgebruikers die op 'illegale' manier aan muziek en films willen komen. Het feit dat de website niet zelf de bestanden aanbiedt, maar een zoekmethode levert om bestanden uit te wisselen, mocht voor het vonnis niet baten.
Of deze overwinning van de entertainment industrie de zoveelste pyrrusoverwinning is of een werkelijke bijdrage levert aan de bestrijding van illegaal downloaden valt nog te bezien. Of de muzikanten een cent wijzer worden van dit vonnis?
Wordt vervolgd.....