vrijdag 9 oktober 2009

Adolf Buma spricht mit sein generals


Een fragment dat al veel ge/misbruikt is voor veel verschillende doeleinden. In dit geval is de tekst met veel gevoel voor humor in elkaar gezet. Ondertussen is het buma afzeiken een sport op zichzelf geworden en kun je je afvragen wat dat nog bijdraagt aan het vinden van een goede oplossing voor het embedden van filmpjes.
Los van het feit dat embedden technisch gesproken nauwelijks verschilt van linken, is de opdracht van de BUMA nu eenmaal het uitbaten van de door de leden aan haar toevertrouwde rechten. Zolang die leden geen andere opdracht formuleren doet BUMA niets anders dan het uitvoeren van die opdracht. Over de manier waarop de BUMA invulling geeft aan die opdracht en waar het geïnde geld precies naar toe gaat kun je hier wat informatie vinden.
Dat dit hele embed verhaal niets anders is dan een achterhoede gevecht mag duidelijk zijn: In the race to adopt new technologies, the BUMA historically has finished just ahead of the Amish.
Maar daar is een deel van de platenindustrie al heel lang mee bezig. En gezien de recente uitspraken in zaken die door BREIN aangespannen zijn, is de achterhoede beweging niet eens kansloos.
In het licht van de tijdsgeest: het heeft ook decennia geduurd voordat kraken (weer) verboden werd. Een gevecht dat ook gaat over juridisch eigendom en niet of je er wat zinnigs mee doet.

UPDATE: BUMA haalt bakzeil