maandag 16 februari 2009

heart of the heartlands


Met 'searching for the heart of the heartlands' hebben Ad van Meurs en Ankie Keultjes een mooi portret gemaakt van hun reis door een vergeten gebied in Amerika: the heartlands.
De film volgt het tempo van het leven in dit stuk Amerika en toont even fraaie als intieme portretten van haar bewoners. Ad en Ankie gaan naadloos op in hun eigen verhaal als ze losjes vragen stellen en musiceren met mensen als 'cowboy' Jack Clement in de Sun record studio. Mooi camerawerk van Dré Didderiëns toont genoeg vreemde vogels in deze film om het boeiend te houden en van Truckstop Honeymoon ben ik gelijk maar fan geworden.

In ieder geval nog te zien op:
28 feb Theater de Wegwijzer Nieuw & St.Joosland 20.00
11 maart Cambrinus Horst 20.30
14 maart De Bunker Gemert 21.30
29 maart Paradiso Amsterdam 16.00
30 mei Naked Song festival Eindhoven tbc
16 augustus Folkwoods festival tbc

Pirate Bay, de grootste gratis snoepwinkel voor de rechter


Nadat Italiaanse en Deense providers eerder al de toegang tot torrentzoeker Pirate Bay hadden geblokkeerd, staan de vier Zweedse piraten nu zelf voor de rechter. Met behulp van de site kunnen mensen opzoeken waar ze films , muziek en software-programma’s waarop veelal auteursrechten rusten gratis kunnen downloaden. De twee oprichters van The Pirate Bay, Fredrik Neij en Gottfrid Svartholm alsmede woordvoerder Peter Sunde en fondsenwerver Carl Lundstrom kunnen indien zij daadwerkelijk schuldig worden bevonden aan het ten laste gelegde, een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen.
Pirate Bay dat tussen de 3 miljoen en 4 miljoen geregistreerde gebruikers heeft kende de afgelopen jaren een explosieve groei. In november 2008 stond de teller op 22 miljoen actieve file sharers en PB is hiermee de grootste gratis snoepwinkel op internet.
Door het snel toenemende financiële belang van betaalde muziekdownloads hebben Torrents zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot de grootste nagel aan de toch al gammele doodskist van de platen industrie. Desondanks zijn de betaalde digitale album verkopen in de US in 2008 met 32% gestegen en in de UK zelfs met 65%(bron: Nielsen SoundScan). Een significante stijging die de dalende cd verkoop echter niet kan compenseren.
Wel staan de digitale verkopen van muziek inmiddels op de tweede plaats en het ondermijnen van deze inkomstenbron wordt dan ook niet licht opgenomen.



De betaalde downloads waren in 2008 nog maar een fractie van de totale digitale downloads. Studies van de IFPI in 16 landen tonen aan dat van de ongeveer 40 biljoen files die afgelopen drie jaar gedeeld werden, er ongeveer 95% illegaal waren.

Het aanklagen en vervolgen van sites als Napster, Kazaa en alle andere muzieksnoepwinkels op internet is dus volstrekt zinloos gebleken. De gratis download aanbieders blijken een kameleon te zijn waar buitengewoon moeilijk grip op te krijgen is. Torrents hebben gedaan wat de naam betekent: een stortvloed van gratis muziek beschikbaar maken voor de downloadende internetter.

Onze Zweedse piraten hebben alle vertrouwen in het voortbestaan van The Pirate Bay. Op hun blog schrijven ze: “Zelfs als we de lopende rechtzaak verliezen, zal er niets aan de site veranderen. We zijn hier al jaren en we blijven nog jaren doorgaan”. De servers die de website mogelijk maken zijn namelijk verspreid over verschillende landen en locaties. Na de inval in 2006 nam de politie circa 180 computers in beslag. Sindsdien hebben de medewerkers ervoor gezorgd dat de serverlocaties vrijwel onmogelijk te traceren zijn. “We weten zelf niet eens meer waar de servers staan”, aldus de Zweedse eigenaren.
Meer nieuws en achtergronden over Pirate Bay in de media. Hier de blog over het proces in Zweden.