maandag 8 juni 2009

U-Town University


Home-made Kyteman-clip door Alwin Ritstier en Frank Nanninga, sterk concept en mooi uitgewerkt!

Zweedse Piratenpartij in Europarlement


De Zweedse Piratenpartij 'Piratpartiet' is erin geslaagd in het Europese Parlement te komen. De partij haalde 7,1 procent van de Zweedse stemmen, genoeg voor één zetel. Ongeveer 200.000 mensen hebben op de partij gestemd.

De Zweedse Piratenpartij werd in 2006 opgericht met als voornaamste programmapunt het drastisch reduceren van het recht op intellectueel eigendom. Bij de verkiezingen voor het Zweedse parlement in datzelfde jaar haalde de partij nog niet genoeg stemmen voor een zetel. Hoewel er officieel geen directe relatie is, nam de populariteit van de Piratenpartij sterk toe na de veroordeling van de beheerders van torrentsite The Pirate Bay. Iets waar we hier en hier al eerder over berichten. Een veroordeling die in Zweden veel verontwaardiging veroorzaakte.

Volgens opiniepeilingen heeft twaalf procent van de mannen en vier procent van de vrouwen op de Piratenpartij gestemd, zo schrijft The Local. Onder kiezers jonger dan dertig jaar had de partij een aanhang van negentien procent.

"We hebben politieke geschiedenis geschreven", aldus partijleider Rick Falkvinge. "Politici hebben geleerd dat het hen hun banen kost als ze doen wat de lobby zegt. We zijn de grootste partij bij kiezers onder de dertig. Dat is het opbouwen van de toekomst van vrijheden." Falkvinge werkte eerder als projectleider bij Microsoft. Hij was ontwikkelingsmanager bij een klein softwarebedrijf, maar nam ontslag om geheel te werken voor de Piratenpartij.

Overigens zal de zetel die de Piratenpartij heeft gewonnen mogelijk geen stemrecht hebben tot het Verdrag van Lissabon, dat de verhoging van het aantal Zweedse zetels van achttien naar twintig regelt, in werking is getreden. Het verdrag treedt in werking zodra alle 27 EU-lidstaten het verdrag hebben geratificeerd. Alleen Ierland moet het verdrag nog goedkeuren.

Voor de eigenaren van Pirate Bay hangt het hoger beroep nog steeds als een molensteen om hun nek. Een definitieve veroordeling kan echter nog jaren duren.

Hier vind je de nederlandse tak van de piratenpartij. Ze hebben nog vacatures :-)