donderdag 2 april 2009

De platenzaak: end of the world as we know it


In een lange lijst van omvallende platenzaken was het afgelopen weekend de beurt aan Boudisque. Als oorzaken kwam ook hier de vaste lijst van illegale downloads, te hoge cd prijzen en parallelle import/verkoop via het internet voorbij. Allemaal waar natuurlijk. De wereld is veranderd sinds de tijd dat de cd zaak nog platenzaak heette en we druk cassettebandjes kopieerden. Jammer voor al die mensen die met hart en ziel in en voor hun zaak stonden.
Met het wegvallen van deze verkooppunten komt de volgende schakel van de cd keten in beeld: de distributie. Bedrijven als Rough Trade, Munich en bijvoorbeeld Bertus.
De distributeurs leveren de cd's voor de ppd prijs (price published to dealer)aan de platenzaak. En die prijs is substantieel lager dan de klant betaalt (de platenzaak moest immers ook overleven).
Maar wat als de distributeurs vanwege de dalende omzetten nu eens rechtstreeks aan de klant zouden gaan leveren? Of zo als er op de website van Bertus te lezen valt: "Met de up-to-date uitleveringsservice van Bertus-Distributie hebben onze klanten de hele lp/cd/dvd wereld aan hun voeten liggen. Of de klant nu zoekt naar die ene hard to get, alleen top 100 verkoopt, of geïnteresseerd is in een goede aanbieding. Kleine aantallen per titel of bulk, ons verkoop team zal er zich voor inzetten"
Dat betekent dat je bijvoorbeeld The Hermit SessiONs van Kyteman voor een tientje (ex BTW) zou kunnen bestellen bij Bertus. Jij blij, want dat is een stuk goedkoper! En voor de band of het label maakt het financieel niets uit, die krijgen nog steeds hun vaste deel van de ppd. Dat dit ook het definitieve einde van de platenzaak versnelt nemen we dan maar voor lief.
Maar als ik bij Plato zou werken en ik hoorde dat de distributeur dit soort acties ondernam zou ik me eens ernstig achter de oren krabbelen.
ONzin verhaal? ONmogelijk? ONwaar?