vrijdag 6 maart 2009

dalende albumverkopen


In deze discussie zijn Atze van 3voor12 en Pim van silence is sexy in gesprek over toon en inhoud van het persbericht van de NVPI over inzakkende platenverkoop. Waar 3voor12 opent met "De Nederlandse platenindustrie heeft opnieuw een moeizaam jaar achter de rug", stelt de NVPI dat "Nederlandse consumenten kochten in 2008 massaal entertainmentproducten van eigen bodem. Vier van de tien best verkochte cd’s en dvd’s is van Nederlandse makelij".
Het vreemde is natuurlijk dat ze allebei gelijk hebben. Bij de eerste 10 plekken van de top 100 staan maar liefst 4 Nederlandse artiesten.
Tegelijkertijd zie ik op het kantoor van CRS (voorheen Rounder Europe, het label van o.a. NO blues) steeds meer lege bureaus komen. Ook sluiten de platenzaken sneller dan ze kunnen verbouwen en daalt het totaal volume van de cd verkopen hard.
Het antwoord op deze 'crises' ligt in een aanpak die in de jaren 80 al goed werkte. De volkskrant schreef er recentelijk nog over in dit artikel. Een insteek die verdacht veel doet denken aan het ON model.

Geen opmerkingen: