maandag 9 maart 2009

i-tunes voor muziekvideo's?


In de bestaande licentieovereenkomsten, onder meer met Universal, strijken platenmaatschappijen als compensatie voor de videoclips die door amateurs op de site worden geplaatst, worden een deel van de reclame inkomsten op. De platenmaatschappijen zijn echter ontgoocheld over de opbrengsten.
Met een nieuwe website, die de voorlopige naam Vevo draagt, doet Google een poging om van YouTube een professioneler distributieplatform voor video te maken. Hiervoor wordt onderhandeld met o.a. Universal Music Group .

Muziekproducenten zoeken al decennia naar manieren om meer geld te verdienen aan hun muziekvideo's. In de jaren tachtig werkten ze samen met muziekzenders als MTV. Die mochten de clips (bijna) gratis uitzenden. Op die manier moest de platenverkoop worden gestimuleerd.
Die strategie bleek tot in de jaren negentig te werken. Daarna zakte de platenverkoop - vooral door het illegaal downloaden - in elkaar.

Volgens de The Wall Street Journal gaat het plan waarover nu wordt onderhandeld, veel verder. Het zou er ook toe moeten leiden dat de muziekvideo's van Universal op andere websites dan YouTube worden aangeboden. YouTube zou in dat geval niet alleen technische ondersteuning bieden, maar ook helpen bij de advertentiewerving. Voor YouTube zou een deal met de muziekindustrie een einde maken aan de vertroebelde relaties met deze sector. In december liet Warner Music immers nog alle video's van zijn artiesten van de site halen, nadat besprekingen over een nieuwe licentie waren afgeketst.

Geen opmerkingen: