maandag 30 maart 2009
De dag dat NO blues JJ Cale inhaalde
Al eerder besteedde ik aandacht aan NO blues in het kader van een onderzoek naar het marktaandeel van wereldmuziek. Nu was NO blues recentelijk op zondagmorgen te zien bij Vrije Geluiden op Ned 1. Erg grappig was hierbij dat het interview met Hans Flupse door de band werd gebruikt werd om meer nr's te laten horen. Het vermogen van televisie om muziek te verkopen blijkt een week later weer bij Bol.com.
Laat omroep C maar komen!
Kyteman backstage
De mooiste plaatjes worden vaak backstage geschoten. Zo ook deze plaat van Nick Helderman, backstage in Tivoli. Op de foto hornist Morris Kliphuis die nog even zijn partituur doorneemt.
Labels:
kyteman 3daysON Nick Helderman
vrijdag 27 maart 2009
Je moet de groeten van de platenindustrie hebben
Zoals al eerder besproken, is de relatie tussen youtube en warnermusic niet de allerhartelijkste. Zoals uit dit artikel van de Volkskrant blijkt, worden nu ook steeds meer amateur muzikanten de dupe van de achtervolgingswaanzin van Warner.
Tel dat op bij dit stuk uit het parool over de extra heffing op ipods (voutje van het ministerie, vergat een regeling te verlengen) en je snapt gelijk hoe hoog de nood in de platenindustrie gestegen is.
Geheel in het verlengde hiervan ligt de sluiting van Last.fm als gratis radiodienst, we moeten gaan betalen. Drie euro om precies te zijn; per maand. Eigenaar CBS dat 280 miljoen betaalde voor Last.fm, wil geld zien en dat komt niet uit de advertentie opbrengsten van deze site.
Bij collega Niels van EHPO wordt ook nog even de dood van de hitlijsten uit de doeken gedaan, wederom pijnlijk duidelijk gemaakt door de actie van geen stijl. Wat overigens nog steeds de enige juiste naam voor deze club is.
De uitspraak van Stan Cornyn (former Warner Music Group executive) uit de vorige posting valt met al dit nieuws nog beter te plaatsen!
dinsdag 24 maart 2009
"In the race to adopt new technologies, the music industry historically has finished just ahead of the Amish." - Stan Cornyn, former Warner Music Group executive
Zo begint Mike McCready (CEO Platinum Blue/Music Xray) zijn heldere artikel in de Huffington Post over wat er gebeurt met de platenindustrie. Leesvoer voor iedereen die de engelse taal machtig is en interesse heeft in de ontwikkelingen in de platenbizzzzzzzzz.
Het hele artikel vind je hier
maandag 23 maart 2009
rock&roll verhalen op cd
ON tourt al enige tijd met een productie waarin muzikanten, dj's en festivalbazen verhalen vertellen over de dingen die zich achter de schermen afspelen. Terwijl het publiek zittend op een kratje geniet van een Grolschje, komen hier de fraaiste staaltjes rock & roll voorbij. Zo kan Jan Smeets smakelijk vertellen over het wel en wee van Pinkpop, moppert Willem Venema over muzikanten die aardappels poffen in hun hotelkamer en blijkt Eric Corton een enorm energiek verteller die wel eens klappen krijgt.
Een van mijn favorieten is echter Anneke van Giersbergen. Beroemd geworden met the Gathering, eigen weg gekozen met Aqua de Annique en sinds haar laatste cd nog verder op eigen benen. Op buitengewoon innemende wijze vertelt zij over eindeloze ritten in de tourbus, waarbij de ene buschauffeur nog gekker is dan de andere. Maar ook wakker worden met je hoofd op de wc bril,touren in zuid amerika en 1 of 2 liedjes. Gewoon alleen Anneke en haar gitaar.
Zij was dan ook de eerste die in de Bigmouth studio in Nijmegen aanwezig was voor opnames van het grote Rock ON roll luisterboek. Er volgen de komende maanden nog meer opnames van andere artiesten, maar als ze allemaal zo leuk zijn als Anneke, komt het luisterboek hoog in mijn ipod playlist te staan!
dinsdag 17 maart 2009
"de dag dat radio tekort schoot"
Meestal luister ik niet zo uitgebreid naar het gepraat tussen de plaatjes op 3FM. Maar op dit moment spits ik natuurlijk elke keer de oren als Kyteman wordt besproken of gedraaid. Bij Timur Perlin werd ik afgelopen zaterdag wakker toen hij vertelde waarom hij Kyteman juist niet meer draaide. Hier kun je horen waarom.
Ik was er ff stil van
maandag 16 maart 2009
Francisco van Jole maakt zich boos op de vpro
Francisco van Jole was al eerder boos op de VPRO. De ledenwerfactie van deze omroep die de kaarten voor dit concert nogal ontoegankelijk maakte voor niet a.s. VPRO leden, schoot hem in het verkeerde keelgat. Niet geheel onterecht naar mijn smaak, want omroepen doen de gekste dingen om leden te vergaren. Hoe ze aan zich te binden is van later zorg, alhoewel ik gisteren wel weer genoten heb van een avondje VPRO tv over Rusland en de Russische volksaard.
De symbiotische relatie tussen bands en omroepen bestaat natuurlijk al heel lang. De enige die nu nog kaarten heeft voor U2 is immers 3FM. Bellen, bellen, bellen en winnen, winnen, winnen.
De handel in schaarste drijft de beurswaarde op als geen ander.
****update****
Extra concert: De voorverkoop voor dit extra optreden begint woensdag 18 maart om 12.00 uur, onder meer via de site van het Holland Festival, theatercarré.nl en de Stadsschouwburg in Amsterdam. Kaartprijzen variëren van 64 euro (eerste rang) tot 24 euro (vierde rang).
*****update2*****
LLLLLink doet zijn best om nieuwe leden te werven in LUXOR in Arnhem.
vrijdag 13 maart 2009
zelfonderzoek naar marktaandeel wereldmuziek
Het Fonds voor de Podiumkunsten+ (FPK+) en World Music Forum NL gaan samen onderzoek laten doen naar de omvang van de wereldmuziekmarkt. Rob Boonzajer is aangesteld om de komende maanden het vooronderzoek te verrichten. Een bijzondere keuze, hij noemde het FPK+ immers nog niet zo lang geleden "dom en van een ongelooflijke zakkigheid" omdat hun commissie "alle wereldmuziekgroepen die meerjarige steun kregen allemaal tegelijk eruit heeft gesodemieterd".
Het onderzoek richt zich vooral op wat de sector nu in huis heeft en wat de potentie ervan is. Na de zomer weten we meer over dit zelfonderzoek van de nichemarkt die wereldmuziek heet.
Overigens verkoopt NO blues in deze markt nog steeds duizenden cd's per jaar. Een aantal waar bands in hippere sectoren vaak alleen maar van dromen.
Het onderzoek richt zich vooral op wat de sector nu in huis heeft en wat de potentie ervan is. Na de zomer weten we meer over dit zelfonderzoek van de nichemarkt die wereldmuziek heet.
Overigens verkoopt NO blues in deze markt nog steeds duizenden cd's per jaar. Een aantal waar bands in hippere sectoren vaak alleen maar van dromen.
Labels:
no blues FPK+ World music forum
donderdag 12 maart 2009
Depression days
Zou country muziek nu ook weer actueel worden? Klik hier voor meer beelden. Scary shit als je het mij vraagt.
Zo zag het eruit in 1936:
maandag 9 maart 2009
i-tunes voor muziekvideo's?
In de bestaande licentieovereenkomsten, onder meer met Universal, strijken platenmaatschappijen als compensatie voor de videoclips die door amateurs op de site worden geplaatst, worden een deel van de reclame inkomsten op. De platenmaatschappijen zijn echter ontgoocheld over de opbrengsten.
Met een nieuwe website, die de voorlopige naam Vevo draagt, doet Google een poging om van YouTube een professioneler distributieplatform voor video te maken. Hiervoor wordt onderhandeld met o.a. Universal Music Group .
Muziekproducenten zoeken al decennia naar manieren om meer geld te verdienen aan hun muziekvideo's. In de jaren tachtig werkten ze samen met muziekzenders als MTV. Die mochten de clips (bijna) gratis uitzenden. Op die manier moest de platenverkoop worden gestimuleerd.
Die strategie bleek tot in de jaren negentig te werken. Daarna zakte de platenverkoop - vooral door het illegaal downloaden - in elkaar.
Volgens de The Wall Street Journal gaat het plan waarover nu wordt onderhandeld, veel verder. Het zou er ook toe moeten leiden dat de muziekvideo's van Universal op andere websites dan YouTube worden aangeboden. YouTube zou in dat geval niet alleen technische ondersteuning bieden, maar ook helpen bij de advertentiewerving. Voor YouTube zou een deal met de muziekindustrie een einde maken aan de vertroebelde relaties met deze sector. In december liet Warner Music immers nog alle video's van zijn artiesten van de site halen, nadat besprekingen over een nieuwe licentie waren afgeketst.
Beef neemt adempauze
De Nederlandse rock-reggae band Beef stopt vanaf half september 2009 met optreden. De band neemt na vijf studio albums en tien jaar touren, een rustperiode tot 2011. Of deze winterslaap het einde van de band betekent zal de tijd uit moeten wijzen. Pieter speelde tijdens het 3daysON festival in 2008 al eens mee met Lefties Soul Connection en kan gezien zijn deelname aan rock ON roll, the stories, ook smakelijk vertellen.
Na september zullen we echter noodgedwongen vegetariër moeten worden.
vrijdag 6 maart 2009
dalende albumverkopen
In deze discussie zijn Atze van 3voor12 en Pim van silence is sexy in gesprek over toon en inhoud van het persbericht van de NVPI over inzakkende platenverkoop. Waar 3voor12 opent met "De Nederlandse platenindustrie heeft opnieuw een moeizaam jaar achter de rug", stelt de NVPI dat "Nederlandse consumenten kochten in 2008 massaal entertainmentproducten van eigen bodem. Vier van de tien best verkochte cd’s en dvd’s is van Nederlandse makelij".
Het vreemde is natuurlijk dat ze allebei gelijk hebben. Bij de eerste 10 plekken van de top 100 staan maar liefst 4 Nederlandse artiesten.
Tegelijkertijd zie ik op het kantoor van CRS (voorheen Rounder Europe, het label van o.a. NO blues) steeds meer lege bureaus komen. Ook sluiten de platenzaken sneller dan ze kunnen verbouwen en daalt het totaal volume van de cd verkopen hard.
Het antwoord op deze 'crises' ligt in een aanpak die in de jaren 80 al goed werkte. De volkskrant schreef er recentelijk nog over in dit artikel. Een insteek die verdacht veel doet denken aan het ON model.
Een leuke hobby
De leukste vergelijkingen zijn degene die je eigenlijk niet kunt maken. Vandaar als vervolg op mijn verhaal over de grootverdieners in de pop , ter vergelijk de bedragen van de modale NL muzikant.
De NTB heeft op haar site een inzichtelijk onderzoek gepubliceerd onder de titel POP, wat levert het op? Nou niet al te veel dus:
Waar Madonna in 2008 nog moest rondkomen met $242,176,466 doet ruim de helft van de NL popmusici het met zo'n 6.000 euro. Het gemiddelde inkomen van de NL muzikant ligt iets hoger, namelijk zo'n 12.000 euro netto. Dit wordt veroorzaakt door een betrekkelijk kleine groep muzikanten die tamelijk veel met hun muziek verdienen. Musici in deze financiële top 10 onderscheiden zich qua samenstelling van hun inkomen van de andere musici door een betrekkelijk laag aandeel van inkomsten uit optredens. Zij hebben daarintegen een relatief hoog deel inkomsten uit rechten en royalties. Ook werkzaamheden als het produceren en het schrijven van teksten, leveren een substantiële bijdrage aan hun inkomen.
Opper feminist in ruste Cisca Dresselhuys kan tevreden zijn over de popsector. De armoede wordt eerlijk verdeeld, want er zit weinig verschil in inkomsten tussen mannen en vrouwen.
Optreden is de voornaamste bron van inkomsten van de modale popmusicus. Ook auteurs-en naburige rechten en royalties (verkoop van cd’s) vormen een belangrijk bestanddeel van het inkomen. Inkomsten uit rechten en royalties vormen een steeds belangrijker bestanddeel van het inkomen naarmate musici ouder en financieel succesvoller worden.
Niet geheel verrassend is bij gesubsidieerde poppodia en in cafés de gage vaak heel laag. Bij besloten bedrijfsevenementen en op festivals dikwijls een stuk hoger. Hierbij moet je dan bedenken dat de jongere muzikanten hun carrière veelal beginnen in de poppodia en cafe's.
Op het moment dat ze wat ouder en succesvoller zijn, wordt vaak de switch naar het schouwburgcircuit gemaakt. Een keuze die vaak niet alleen op artistieke gronden gemaakt wordt, maar ook gewoon meer cash oplevert.
Al met al kom je met het invullen van popmuzikant als beroep bij DE hypotheker nog niet veel verder. ONs advies: zoek een vrouw of man met een gewone baan!
Labels:
inkomsten pop artiesten ntb
maandag 2 maart 2009
Marike Jager en haar Edisons
Wat hebben Rob de Nijs, Queens of the Stone Age en Jantje Smit gemeen met elkaar? Of Faithless, Johan en Volumia! Ze hebben ooit een Edison, de oudste muziekprijs in Nederland gewonnen.
Sinds 1960 wordt deze onderscheiding voor “geluidsdragers van bijzondere kwaliteit” uitgereikt. De Edison is bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont en werd ooit geweigerd door Andre Hazes (hij dacht dat hij tweede keuze was achter Doe Maar)
In 2009 is de Edison getransformeerd tot Edison Pop. Alleen nationale popartiesten maken sindsdien kans op het beeldje.
Het Nederlands publiek bepaalt wie de Edison Pop voor Beste Album en Beste Song krijgt. Stemmen dus maar weer en wat mij betreft zou dat mogen op Marike Jager, die samen met haar partner Henk Jan Heuvelink vorig jaar Celia Trigger uitbrachten. Marike is zowel genomineerd voor beste album als voor beste vrouwelijke artiest.
Op de video een ON project uit 2008. Marike, Henk-jan en Erik van Loo speelde samen drie dagen met Kris Delmhorst. Het resultaat van deze ontmoeting was te zien in de gigant in Apeldoorn.
Abonneren op:
Posts (Atom)